Frågor & Svar om Vibrationsträning

 1. Hur fungerar en vibrationsplatta?
  Easy Vibe’s vibrationsplatta fungerar enligt principen kontrollerade helkroppsvibrationer. Med kontrollerade helkroppsvibrationer överförs multidimensionella mekaniska vibrationer (populärt kallad 3-dimensionella) i vertikal riktning till kroppen via Easy Vibe. Med Easy Vibe kan vibrationsfrekvensen justeras från 20 upp till hela 60 Hz (20 – 60 vibrationer per sekund). Den mekaniska stimulansen producerar en sträckningsreflex i musklerna som varierar beroende på den inställda frekvensen och som orsakar ofrivilliga muskelsammandragningar. Det innebär att musklerna reagerar på vibrationerna genom att dras samman och sedan slappnas av automatiskt. Trots att det kan variera mellan olika personer, skapar frekvenser på ca. 30 Hz och högre mycket intensiva och effektiva muskelsammandragningar.
 2. Hur länge har vibrationsträning funnits?
  Forskare i forna Sovjetunionen började utveckla styrketräning med vibrationer på slutet av 60 talet för att träna kosmonauter och olympiska atleter. Lite senare använde de tekniken på kosmonauterna som spenderade mycket tid i rymden. Vibrationsträningen har kommersialiserats sedan detta årtionde.
 3. Vem tillverkar Easy Vibe?
  I mer än 35 år har GymnaUniphy utvecklat och tillverkat innovativa produkter för rehabilitering och friskvård i världen. De följer det senaste inom elektronik och mekanik samt de olika marknadernas utveckling i över 40 länder runt om i världen. Företaget är ett av de marknadsledande inom branschen.
  GymnaUniphy är en del av IMS gruppen (Innovative Medical Solutions). Huvudkontoret finns i Bilzen (Belgien). R&D och tillverkning finns i Berlin, Tyskland.
 4. När bör jag inte använda vibrationsplatta?
  Alla som kan utöva någon form av sport kan också vibrationsträna. Men även människor såsom äldre, handikappade eller människor med olika sjukdomstillstånd, rehabilitering kan med enkelhet också träna Easy Vibe. Dock finns det kontraindikationer att ta hänsyn till.
 5. Hur kan Easy Vibe hjälpa mig?
  Easy Vibe är ett träningsredskap som ger en enorm effekt trots mindre insats än normal träning. Det betyder att den kan användas av de flesta människor. Den hjälper till att stärka upp musklerna, ökar blodcirkulationen, stärker skelettet och det neuromuskulära systemet. Easy Vibe har även påverkan på dina hormoner, så du mår också bättre. Effekterna ska jämföras med sportprestationer. Easy Vibe är en utrustning som ger dig möjlighet att träna din kropp, även då din kropp inte kan prestera. Easy Vibe tränar dig! Om du har ett speciellt sjukdomstillstånd, och om du undrar om Easy Vibe kan hjälpa dig, kontakta då din läkare för konsultation.
 6. Min läkare eller mitt träningsställe vet inget om Easy Vibe. Vad kan jag göra åt det?
  Du kan alltid bjuda in din läkare, sjukgymnast eller träningsställe till ett Easy Vibe Center. Eller be dem kontakta oss!
 7. Från vilken ålder kan jag träna Easy Vibe… och vad är maxåldern?
  Easy Vibe används uppskattningsvis av människor mellan 7 till drygt 80 år. Den viktigaste faktorn vid träningen är att kunna inta korrekt position vid de olika övningarna. Detta för att vibrationerna ska absorberas till kroppen. Du måste också kunna följa instruktionerna från den inbyggde coachen i Easy Vibe.
  Barn måste få leka och engagera sig i sportaktiviteter så mycket som möjligt. Eftersom deras kroppar inte är färdigväxta så är naturliga rörelser det bästa. Easy Vibe bör inte vara den enda eller den viktigaste aspekten i deras motoriska utveckling.
  Vad det gäller äldre människor, finns det egentligen ingen åldersgräns förutom att kunna följa instruktioner och träningsprogram.
 8. Om jag vill ha en ”helkropps work-out”, kan jag få detta under ett träningsprogram med Easy Vibe?
  Javisst, kan du få det! Under menyn välj muskelgrupp på displayen kan du välja ett helkroppsprogram. Välj vilken nivå (bas, medel, avancerad eller elit) och starta träningen.
 9. Jag är redan i god form. Kan jag börja på en högre nivå med Easy Vibe?
  Vi rekommenderar att även en vältränad person börjar på en lägre nivå vid första träningstillfället. Lär dig maskinen och intag positionerna korrekt, och låt kroppen vänja sig vid sensationen. Det är mer effektivt än du anar! Men om du är i god form, tveka inte att avancera träningsnivån snabbare!
 10. Hur kan det komma sig att jag upplever en lätt huvudvärk efter ett träningspass med Easy Vibe?
  Vissa människor kan ibland uppleva att de känner en lätt huvudvärk efter sitt första träningspass med Easy Vibe. Detta är oftast resultatet av att inte positionen gjorts helt korrekt av övningen på Easy Vibe. Det är din kropp som ska absorbera vibrationerna. Om du känner att vibrationerna fortplantar sig till ditt huvud under en övning, försök att korrigera positionen tills vibrationerna försvinner från huvudet. Och kom ihåg att Easy Vibe sätter igång din ämnesomsättning, så se till att du har ätit och druckit före ditt träningspass.
 11. Hur ofta kan jag träna Easy Vibe?
  Det finns ingen egentligen begränsning, förutom sunt förnuft. Easy Vibe är en dokumenterat seriös vibrationsutrustning, så använd den med vishet. Som en vägledning att använda Easy Vibe 1ggr/vecka är kul, 2ggr/vecka är ett underhåll, 3ggr/vecka är uppbyggnad.
 12. Hur får Easy Vibe mina muskler att kontrahera automatiskt?
  Varje muskel har speciella fibrer som registrerar även de minsta förändringar i muskelns längd. Vertikala vibrationer får muskeln att ändra längd, därmed åstadkommer dessa speciella fibrer ett ryck som resulterar i en sträckreflex av muskeln.
 13. Hjälper Easy Vibe mot benskörhet (osteoporos)?
  Ja! Bendensiteten beror på 4 faktorer: ärftlighet, föda, vertikal stress och hormoner. Easy Vibe ökar stressen på skelettet och frigör nyckelhormoner. Den har därför potentialen att förebygga nedbrytning av bendensitet och osteoporos.
 14. Hjälper Easy Vibe mot celluliter?
  Ja! Easy Vibe ökar underhudscirkulationen. Som tillägg, en person som tränar Easy Vibe bränner mer kroppsfett och stärker musklerna. Huden på kroppen blir fast och slät.
 15. Hjälper Easy Vibe mot artros?
  Easy Vibe’s fördel för människor som lider av artros är just den låga ”komma igång-tröskeln” samt den skonsamma påfrestningen på kroppen. Patienter med artros bör alltid träna Easy Vibe med ett personligt utformat träningsprogram med en långsam gradvis ökning. Ett exempel: du kan starta med enkel vadövning i 30 sekunder. Vänta i 24 h och prova samma övning 2 gånger.
 16. Jag har ett implantant. Bör jag vara försiktig?
  Absolut! Vi rekommenderar att du alltid konsulterar din läkare – för att vara på den säkra sidan. Ofta går det bra att träna Easy Vibe men detta beror helt hållet på vad det är för typ av implantant samt var i kroppen det sitter.
 17. Hur kan jag jämföra kvaliteten mellan olika vibrationsplattor, och varför är maskiner i ”2000 kronors-klassen” bristfälliga?
  De flesta fabrikat använder begreppet helkroppsvibrationer primärt på fokus med fysiska övningar. De förstår inte den kraftiga effekten av helkroppsvibration på hela din kropp, neurologiskt, hormonellt och skelett. Maskiner från varuhus är inte optimerade eller designade att hantera alla möjliga effekter av ett regelbundet användande. Vibrationer som levereras från motorn från billiga apparater når inte upp i kapaciteten som behövs för fysiologiska effekter, det bästa de kan åstadkomma är eventuellt massage av kroppen! Olikheter mellan kvalitet och billiga vibrationsapparat har med olika faktorer att göra: ljudet en apparat avger, dess stabilitet, livslängd och användarvänlighet. En vibrationsplatta bör vara solid nog att även med en person på generera de rätta vertikala vibrationerna. Easy Vibe’s inbyggde coach kommer även att visa dig ett komplett personligt program, anpassat efter dina behov! Kontakta din lokala distributör för att få en god översikt av marknaden.
 18. Ökar Easy Vibe min flexibilitet, mjukhet i kroppen?
  Att utföra stretching på Easy Vibe för olika muskelgrupper är tillräckligt för att bibehålla muskelns längd. Det räcker med att utföra varje övning mellan 30-90 sekunder.
  Var dock uppmärksam på att säkerheten är alltid första prioritet. Om en övning känns obekväm i samband med stretching, eller om annan muskel överbelastas i samband med stretching, korrigera då övningen och fråga om råd.
 19. Kommer Easy Vibe att öka min blodcirkulation lokalt eller i hela min kropp?
  Din blodcirkulation ökar lokalt och beror på vilken position du har (vilken övning du gör).
 20. När jag kombinerar Easy Vibe med konditionsträning, bör jag starta med Easy Vibe först?
  Det bästa är att börja med Easy Vibe träning. På detta sätt är du ordentligt uppvärmd innan konditionsträningen. Frigörandet av hormonerna i din kropp med Easy Vibe hjälper dig att träna mer effektivt på din cykel eller joggingrunda. Efter ditt konditionspass finns Easy Vibe där för dina stretching, massage- & avslappningsövningar.
 21. Hur bygger den inbyggde coachen i Easy Vibe upp mitt träningsschema?
  Den inbyggde coachen är sofistikerad men ändå användarvänlig för att hjälpa dig att få de rätta träningsövningarna. Du får tillgång till dessa på displayen. Den inbyggde coachen tar hänsyn till följande parametrar: frekvens, amplitud, tid och positionen på Easy Vibe. Han börjar med enklare övningar för att sedermera göra dessa mer utmanande för dig. Frekvensen, amplituden och exponeringstiden ökas gradvis. I kontrast blir din vila mellan varje övning mindre.
 22. Kan jag träna på Easy Vibe barfota?
  Naturligtvis! Det är dessutom ännu mer effektivt och intensivt, eftersom dina sulor på skorna egentligen dämpar vibrationerna. Hur som helst tycker många människor att det känns bekvämare att träna med skor, sulan på skorna fungerar som en stabilisator.
 23. Övningarna som jag gör med strapsen, är dessa effektiva?
  Självklart är övningarna med strapsen svårare att utföra. Det är viktigt att hålla strapsen sträckta och att vara stilla under pågående övning. Det är klokt att öka amplituden på Easy Vibe när strapsen används för att uppnå bästa resultat.
 24. Är det någon skillnad på att träna Easy Vibe och konventionell styrketräning?
  Vetenskapliga undersökningar har visat att träning med Easy Vibe har liknande effekt som traditionell styrketräning. Faktum är att de positiva effekterna kommer till och med snabbare. Och vibrationsträning är bestämt mer effektivt. Vid konventionell styrketräning, tränas endast 40% av muskelfibrerna, med kontrollerade helkroppsvibrationer nås nästan 100%. Och det är inte enbart muskelvävnaden som reagerar. Med vibrationsträning fås också positiv effekt på senvävnad, benvävnad, neuromuskulära systemet och hormonellt. Var medveten om att hjärtat är den mest viktiga muskeln. Och fastän Easy Vibe tränar hjärtat en aning är det rådligt att kombinera Easy Vibe med någon form av konditionsträning.
 25. Kan det producerande återbildandet av hormoner efter vibrationsträning ha en skadlig effekt?
  Nej, eftersom dessa hormoner är producerade naturligt av den egna kroppen. Denna naturliga process uppstår också när annan idrott utövas. Fördelen med Easy Vibe är att hormonerna återbildas utan en extrem fysisk insats.
 26. Kan vibrationer vara skadliga?
  Helkroppsvibrationer är en ingenjörsterm. Det involverar skakningar eller att kroppen utsätts för olika skump från en yta (oftast ett säte eller golv), t.ex. vid bilkörning på ett skumpigt underlag, borrning av vägområden etc. Dessa vibrationer har en negativ påverkan. Med kontrollerade helkroppsvibrationer utvinns de positiva effekter från vibrationer genom att alltid ha en konstant amplitud och frekvens. Easy Vibe’s inbyggde coach förklarar och visualiserar de korrekta positionerna i varje övning. Easy Vibe’s vibrationsplatta är designad med användarens säkerhet och hälsa som högsta prioritet.
 27. Att använda ”höga” parametrar är ett jobbigare träningsområde. Är det även mer effektivt?
  Med vibrationsträning tas hänsyn till 4 parametrar: frekvens, amplitud, tid och övningen. Amplituden ska ökas gradvis. Träning med hög amplitud innebär att påfrestningen på kroppen ökar och det gör dig starkare. Träning på hög amplitud ska inte överdrivas. Lyssna på din kropp!
 28. Om jag slutar träna efter ett antal intensiva träningsveckor, hur långt efteråt stannar effekten?
  Som med all träning, en person som har en bättre grundträning kommer att ha effekten av träningen längre kvar i kroppen.
  Riktlinjer: att använda Easy Vibe 1ggr/vecka är kul, 2ggr/vecka är underhållning, 3ggr/vecka uppbyggnad! Den bästa lösningen är att fortsätta använda Easy Vibe!
 29. Kan jag ersätta hela mitt fitness program med ett Easy Vibe program?
  Vi skulle inte rekommendera det. Easy Vibe är ett fantastiskt multifunktionellt träningsredskap, men uthålligheten nås endast i kombination med konditionsträning. Det bästa är att börja träningen med Easy Vibe  för att bli ordentligt uppvärmd inför konditionsträningen. Frigörandet av hormonerna i din kropp med Easy Vibe hjälper dig att få ut mer av ditt träningspass. Efteråt finns Easy Vibe där för dina stretching, massage- & avslappningsövningar.